torek, 12. junij 2018

Kako opremiti otroško sobo?


Otroci radi preživijo veliko časa v svojih sobah. Uporabljajo jih za spanje, igro in delo. Njihov prostor je odraz njihovih malih osebnosti in karakterja. Otroške sobe od malčkov do najstnikov se lahko zelo razlikujejo. Njihov stil je lahko vse od igrivega, udobnega, zabavnega do elegantnega, prijetnega in praktičnega.


















Ko najprej opremljamo prvo otroško sobico za dojenčka oziroma malčka, naj bo prostor bel, zračen, ki mu z igrivimi detajli dodamo toplino in barvo. Soba naj bo tako zasnovana, da lahko raste z malčkom. In kjer bomo tekom let spreminjali samo detajle ter posteljo.

Otroška soba je posebej v njihovi rani mladosti pomembna da v njih spodbudi igro. To bomo dosegli z njihovo izobraževalno notranjostjo in opremo. Otroci naj imajo veliko vlogo pri opremljanju njihove spalnice in igralnega kotička. Prostor naj bo primeren za sprostitev otroške ustvarjalnosti.
Če začnemo najprej pri stenah. Slikanje/ barvanje stene ali vrat ali vgrajena samostojna tabla dajejo otroku veliko površino za izražanje ustvarjalnosti.  Dekoriranje ene ali vseh štirih sten daje globino in značaj otroški sobici. Soba bo izgledala sveža in sodobna.



















Bodite ustvarjalni pri opremljanju in shranjevanju. Košare iz žice lahko služijo kot dekorativni skladiščni prostor. Knjižna omara pa se lahko spremeni v barvno enoto za shranjevanje.
V prostor vključite tudi talno preprogo, če le imate prostor zanjo. Otroci se radi igrajo na tleh ali berejo knjige. Zraven postavite še manjši šotor ali hiško, saj se dobro počutijo v manjših prostorih.

Otroci se radi igrajo v zaprtih prostorih ali zunaj. Preprosto igrišče v notranjosti bo zadostovalo za ure zabave. Preprosta gugalnica ali mreža pritrjena na tla sta dve ideji kako prirediti otroško zabavo.
Sobo opremite in polepite z otroškimi umetniškimi deli. Otrok se bo ob njih dobro počutil, hkrati pa boste sobi dodali tudi barvitost in osebnost. Menjajte in posodabljajte slike medtem ko otrok raste.
Ustvarite tudi lastne lesene police da dopolnite pohištvo v sobi. Naj imajo veliko prostora za shranjevanje. Vendar je zelo pomembno, da je na nizki višini, ki bo dosegljiva zanje. Tako ne bo izgovorov, da ne morejo za seboj pospraviti stvari na svoje mesto.























Ne glede na velikost sobe s katero razpolagate, poskusite narediti ustrezen delovni prostor. Obstaja veliko možnosti za delovno učno mizo, ki bodo ustrezale vsakemu prostoru. Za omejene manjše prostore veljajo ozke klopi, ki zasedejo neporabljen prostor pod oknom.
Otroci se želijo počutiti udobno, varno v svojih sobicah, zato jim opremite sobe z udobnimi, mehkimi blazinami za spanje, ki jih bodo pomirila in zazibala v miren spanec.