nedelja, 11. februar 2018

Naravni in sintetični ratan


Obstajata naravni in sintetični ratan (oz.umetni). Kupci so včasih zmedeni ob nakupu pohištva iz ratana, saj imata podobnosti. Da bi ju bolje prepoznali bomo pojasnili njune razlike, ter prednosti in slabosti.
phištvo iz ratana















Naravni ratan ima trden in trajen material. Ne glede na to ali je narejen za notranjo ali zunanjo uporabo je vedno visokokakovosten močan les. V primerjavi s sintetičnim ratanom, ki je tudi trpežen les, je njegova sposobnost obvladovanja vremenskih vplivov.

Obe različice ratana sta danes na voljo v različnih stilih, oblikah ter barvah. Videz ratana daje vašemu vrtu eleganten videz. Največkrat se kupec odloča glede samega videza in nekoliko manj glede njegove kvalitete materiala. Ko boste izbrali svoje pohištvo iz ratana, je njegova udobnost enako pomembna kot pa estetski izgled.
garnitura iz ratana














Obe različici ratana danes uporabljata blazine, blazinice ter so oblazinjeni, tako da je razlika glede udobja med njima ničelna.

Glede čiščenja, oba potrebujeta samo rutinsko čiščenje. Obrišete z vlažno krpo ter blagim detergentom. Po potrebi lahko uporabite tudi krtačo, za odstranitev bolj trdovratnih madežev. Vendar pa je sintetičen ratan bolj priročen za nego in vzdrževanje. Zgrajen je tako da je zaščiten proti madežom in vremenskim vplivom ter ga ni potrebno lakirati ali shranjevati pozimi, da bi ga ohranili dalj časa lepega.

V primerjavi pa naravni ratan ne kljubuje dobro vremenskim pogojem. Če imate starejše različice naravnega ratana ga ne smete puščati predolgo na močnem soncu, niti na dežju. Glede na sintetični ratan, ki pa je obdelan z posebnimi vlakni ter UV zaščito in nanj ni treba toliko paziti.

stol iz ratana





















Ko boste pohištvo pospravljali v notranjost pred zimo, morate biti pazljivi da boste le tega dvigali in ne vlekli. Ratan je občutljiv in se njegova vlakna lahko razvlečejo ter uničijo. Blazine, ki jih boste imeli na pohištvu, tudi shranite pred zimo v notranje prostore.